Praktische informatie

De officiële munteenheid op Curaçao is de Antilliaanse gulden, maar u kunt ook met Amerikaanse dollars betalen. Het prijsniveau op Curaçao ligt in principe hoger dan in Nederland.

Geldzaken

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

De Antilliaanse gulden (NAF) en de Amerikaanse dollar (USD) zijn de gangbare betaalmiddelen. De Euro wordt ook geaccepteerd maar de wisselkoers die winkeliers hanteren is meestal ongunstig (voor de klant). Geld pinnen kan op veel verschillende plaatsen. Verspreid op het eiland staan meer dan 100 pinautomaten. Vrijwel alle Nederlandse bankpasjes werken goed op Curaçao. Ook bij de grotere bedrijven, restaurants, bars, supermarkten en de meeste winkels kunt u aan de kassa met uw pinpas betalen.

Wilt u uw creditcard gebruiken dan heeft u ook de pincode van de kaart en een legitimatiebewijs nodig. Een gehuurde auto rekent u het beste af met een creditcard omdat dan in de meeste gevallen geen borgsom betaald hoeft te worden. NB: het bedrag dat u betaalt wordt eerst omgerekend naar de koers van de Amerikaanse dollar. Het prijsniveau op Curaçao is hoger dan dat in Nederland, alleen de prijs van woningen is op Curaçao beduidend lager. Het geven van van 5-10% fooi aan obers, gidsen en taxichauffeurs is gebruikelijk.

Bellen

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Mobiel bellen of gebeld worden is met vrijwel alle GSM-providers mogelijk, maar erg duur. Geen enkele provider heeft 100% dekking, doorgaans is het bereik goed. Ondanks de prijsharmonisatie, die door de Europese Commissie is afgedwongen brengen de Nederlandse telecombedrijven het buitenlandse tarief in rekening. Aan diegene die je op Curaçao belt, wordt het internationale beltarief in rekening gebracht.

Als u van plan bent om veel lokaal te bellen, dan kunt u het best ter plekke een prepaid SIM kaart kopen. U heeft dan wel een SIM-lock vrije telefoon nodig. Op Curaçao zijn ook veel belhuizen waar relatief goedkoop getelefoneerd en geïnternet kan worden. Belt u naar Nederland, dan dient u eerst 0031 (mobiel: +31) in te toetsen. Vergeet hierna niet de eerste 0 van het Nederlandse (net)nummer weg te laten. Tip: op werkdagen na 22.00 uur, op zaterdag vanaf 14.00 uur en op zon- en feestdagen is bellen ongeveer de helft goedkoper.

Gezondheid

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Voor een bezoek aan Curaçao heeft u geen vaccinaties nodig. Smeer altijd voldoende zonnebrandmiddel en gebruik matig alcohol. De grotere plaatsen op het eiland beschikken over een apotheek en hier kunt u ook terecht voor eenvoudig medisch advies.

De kwaliteit van de gezondheidszorg op Curaçao is goed. De meeste artsen spreken Nederlands en Engels. Neem uw zorgverzekeringpas mee en sluit voor de zekerheid een reisverzekering af. Voor actuele informatie kunt u de website raadplegen van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering.

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Veiligheid

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Curaçao is een relatief veilig eiland waar u onbekommerd kunt verblijven. Uiteraard dient u, net als thuis, de normale voorzorgsmaatregelen te treffen. Sluit uw auto en hotelkamer af wanneer u vertrekt en laat geen waardevolle spullen in het zicht liggen. Bewaar waardevolle spullen in een kluis op uw kamer of bij de receptie van de accommodatie en sluit de deuren en ramen goed wanneer u het verblijf verlaat. De meeste hotels hebben kluisjes waarin u spullen kunt opbergen.

Kijk ook uit voor zakkenrollers in drukke menigten, laat geen tassen of koffers onbeheerd achter en neem VOORAL geen pakjes (met drugs?!) aan van vreemden. Het is af te raden in uw eentje door verlaten steegjes te lopen. Neem geen waardevolle spullen mee naar het strand.

Overige informatie

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Tot slot enkele wetenswaardigheden:

  • Op Curaçao wordt Papiamentu gesproken. Mensen in de toeristische branche spreken vaak Nederlands, Spaans en Engels.
  • Veel accommodaties bieden tegen betaling draadloos internet of internet op een vaste computer aan. In de grotere (bad)plaatsen zijn internetcafés. Op sommige plaatsen, zoals op het Wilhelminaplein in Willemstad, is Wifi beschikbaar.
  • Op het eiland wordt steeds meer rekening gehouden met mindervaliden maar op- en afritten voor rolstoelen op trottoirs zijn (als er al een stoep is) niet altijd logisch aangelegd. Sommige winkelcentra en oudere, kleinere accommodaties hebben in het geheel geen voorzieningen.
  • Officieel is topless zonnen niet toegestaan op Curaçao. In de praktijk wordt het op de toeristenstranden van Baia, Kas Abao, Porto Marie en Sea-aquarium gedoogd. De winkels zijn geopend van maandag t/m zaterdag van 08.00 uur tot 18.00 uur met een middagpauze van 12.00 uur tot 14.00 uur. Supermarkten zijn de hele dag geopend en een aantal supermarkten is ook op zondag open.
  • De netspanning op Curaçao bedraagt de in de USA gebruikelijke 120-130V / 50Hz. Aangezien de meeste stopcontacten (ook) een Amerikaanse model hebben, is meestal een verloopstekker of adapter nodig. Deze zijn gemakkelijk op het eiland te verkrijgen. Hoewel de netspanning vrij constant is, wordt bij te gevoelige elektronische apparatuur en computers het gebruik van een spanningregelaar aanbevolen. Accu’s voor video’s of onderwater fotoapparatuur kunt u bij fotozaken en duikshops laten opladen. Sommige hotels en appartementen hebben 230 Volt, informeer dit vooraf.
  • Op het eiland zijn verschillende medische centra. Het Sint Elisabeth Ziekenhuis in Willemstad is het grootst en best uitgerust. Ingeval van nood belt u 917, dit is de 24-uurs noodlijn voor toeristen.