Vervoer op Curaçao

Autorijden op Curaçao is niet ingewikkeld, men rijdt rechts en gebruikt internationale verkeersborden. De wegen zijn over het algemeen geasfalteerd en goed berijdbaar.

Autohuur

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Autoverhuurbedrijven vindt u o.a. op luchthaven Hato Airport en praktisch alle grote hotels op het eiland hebben een vertegenwoordiging van de grote verhuurmaatschappijen. Tegen veel aantrekkelijker tarieven verhuren kleinere, lokale ondernemers betrouwbare auto's. In de drukke vakantieperiodes kan de vraag naar huurauto's het aanbod overtreffen en reserveren is daarom aan te raden. Wilt u direct bij aankomst over een huurauto beschikken, dan is het (zeker gedurende het hoogseizoen) aan te raden dit voorafgaand aan uw reis te regelen. De meeste bedrijven hanteren voor de bestuurder een minimumleeftijd van 21 jaar. Meestal moet u een vrij hoge borgsom betalen, oplopend tot wel 600 dollar. Klanten met een creditkaart betalen meestal geen borgsom.

Controleer samen met de verhuurder de auto op eventuele beschadigingen vóór u hem in ontvangst neemt en doe dit ook als u hem inlevert. Het is raadzaam niet alleen de prijzen van meerdere verhuurbedrijven te vergelijken, maar vooral wat er voor de genoemde prijs wordt geleverd: verzekering(en), eigen risico, afkoop bij diefstal of schade, enz. Bij vochtig weer is het extra oppassen want olieresten en stof maken de wegen extra glad. Het advies is u aan te passen aan de rijgewoonten van het eiland en gebruik voor uw eigen veiligheid altijd een veiligheidsgordel. Telefoneren tijdens het rijden is strafbaar.

Scooters en motoren

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Met een geldig motorrijbewijs kunt u op Curaçao een motor of scooter huren. Het dragen van een helm is verplicht. Een aparte belevenis is het huren van een Harley, Jeep of Buggy. Doordat de rijwind de zonnewarmte afkoelt, kan een onbeschermde huid ongemerkt snel verbranden, vergeet de zonnebrandcrème dus niet.

Taxi

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Een taxi is op Curaçao te herkennen aan het woord ‘taxi’ op het dak en het kenteken waarop de letters TX staan. Alle taxichauffeurs hebben een legitimatiebewijs die zichtbaar geplaatst is. Tegenwoordig heeft vrijwel iedere taxi een meter met vastgestelde tarieven. Voor veelgebruikte routes werken taxibedrijven met een vaste prijs. Bij langere ritten kunt u vooraf een prijsafspraak maken met de taxichauffeur. Meer informatie over taxi’s en tarieven vindt u in de brochure Taxi Tarievengids, verkrijgbaar bij het Toeristenbureau, bij aanlegplaatsen voor cruiseschepen, op het vliegveld en in uw hotel.

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Openbaar vervoer

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Alle mooie plekjes zijn op Curaçao per lijn-, of stadsbus, te bezoeken. De lijnbussen hebben een vaste routes, haltes, dienstregeling en prijzen. Ze rijden redelijk op tijd maar vaak slechts eens per uur. De busstations zijn te vinden in het centrum van Otrabanda en Punda.

Van de rondrijdende kleine busjes (tot 9 personen) is de chauffeur meestal de eigenaar. Aan het woordje BUS in het kenteken zijn ze te herkennen. Achter de voorruit van deze busjes staat aangegeven in welke richting ze gaan. Op iedere plek langs de straat kun je in- en uitstappen, officieel alleen niet bij een halte van de lijn- of stadsbus. De ritprijs wordt aangegeven in de bus. Bij langere ritten is het beter vooraf een prijs af te spreken.