Gemengde pareltjes

Op Curaçao zijn vele kleine bezienswaardigheden die de moeite van een bezoek waard zijn zoals de distilleerderij van ‘Blue Curaçao’ en een particuliere kruidentuin. Vlak bij Curaçao ligt nog zo’n pareltje.

Chobolobo

Iets ten zuiden van Willemstad ligt het rond 1800 gebouwde landhuis Chobolobo, waar in een distilleerderij, ‘Curaçao’ likeur wordt gemaakt. 'Curaçao likeur' wordt in de 17e eeuw door de Amsterdamse distillateur en VOC-aandeelhouder Bols onder de naam 'Blauwe Curaçao' ontwikkeld en op de markt gebracht. Het hoofdingrediënt van ‘Bleu Curaçao’ is de Laraha, een bittere sinaasappel die rond 1500 uit een door Spanjaarden geplante zoete, sappige Valencia sinaasappel ontstaat. Door de fors afwijkende bodemgesteldheid op Curaçao ‘mislukt’ de oogst. De zelfs voor geiten niet eetbare vruchten worden vergeten. Ruim een eeuw groeien en verspreiden de planten zich ongestoord, dan wordt ontdekt dat in de schil van de vrucht heerlijk ruikende stoffen zitten (etherische oliën) die door distilleerderij Bols tot een likeur wordt verwerkt. De Laraha wordt met een houten mes opengesneden omdat contact met ijzer de oxidatie van de vruchten versnelt. De likeur wordt al decennia lang gemaakt in Landhuis Chobolobo op Curaçao. Het bottelen van de flessen is nog geheel handwerk. Vrijdags is het ‘happy hour’ in het landhuis en in het weekend is er live muziek door een steelband.

Kruidentuin

Een bezoek aan kruidentuin Den Paradera in het verre zuidwesten van het eiland is de moeite waard. Dinah Veeris, de kruidenvrouw van Curaçao, verzamelt vanaf de 80-er jaren onder andere bij oudere eilandgenoten kennis van (lokale) kruiden en de (medicinale) werking ervan. Rondleidingen alleen na afspraak. In de winkel bij de kruidentuin zijn haar recepten te koop.

Klein Curaçao

Op circa 10 kilometer afstand van het zuidoostelijke puntje van het grote Curaçao ligt Klein Curaçao, een onbewoond eiland met witte zandstranden, kristalhelder water en een schitterend koraalrif. Driemaal per week vaart de Mermaid vanuit Fisherman's Pier in Willemstad met maximaal 60 personen naar dit kleine paradijs.

Andere bezienswaardigheden

Meer bezienswaardigheden op Curaçao:

Foto’s van Gemengde pareltjes

Ligging